Columns

columns pieter derks

Over AI (Radio 1)

“Als we vandaag de computer een premier voor Nederland zouden laten genereren op basis van wat daar online over te vinden is, dan krijgen we een kunstmatig glimlachende man die de hele dag nikszeggende algemeenheden uitspuugt die ter plekke worden verzonnen om een of ander leugentje te maskeren.”

Mijn nieuwe column voor De Nieuws BV op Radio NPO 1.

Over het voortuin-argument (Radio 1)

“Misschien moeten we allemaal maar eens proberen voorbij onze voortuin te kijken. Er zijn genoeg problemen die we gewoon samen moeten zien op te lossen. Om maar één voorbeeld te noemen, dat ik elke dag weer om mij heen zie: dit land gaat nog altijd gebukt onder mos in de voegen, los liggende klinkers en piepende tuinhekjes.”

Mijn nieuwe column voor De Nieuws BV op Radio NPO 1.

Over toeslagenschandaal (Radio 1)

“Als je echt komt om hier te vechten kan ik je eigenlijk maar één ding adviseren: koop een kaartje voor AZ. Mocht je daar harde klappen krijgen, laat het mij dan weten. Ik ken namelijk iemand die momenteel aan het studeren is voor letselschade advocaat. Die kan over een jaar of tien naar je dossier kijken. Kost je wel minimaal twintig duizend euro. En voor de zekerheid, daar kunnen nog toeslagen bij komen, maar wanneer? Dat is nog volstrekt onduidelijk.”

Mijn nieuwe column voor De Nieuws BV op Radio NPO 1.

over regenboogangst (Radio 1)

“Ik wens alle slachtoffers van deze fobieën heel veel kracht en sterkte met hun proces én ik hoop maar dat de weersvoorspellingen, de komende dagen kans op zon en regen tegelijkertijd, ze er niet van weerhouden om gewoon lekker naar buiten te gaan.”

Mijn nieuwe column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over ‘duurzaam’ drinkwater (Radio 1)

 

“Een bedrijf gaat drinkwater maken van dierenbloed. Dat klinkt als het meest niet-duurzame flesje water ooit. Ik dacht dat Spa Blauw slecht voor het klimaat was, maar dit overtreft alles. Spa Cow.”

Mijn nieuwe column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

#prijsloonspiraal #drinkwatervanbloed

#spacow

Over geweldsincidenten bij het studentencorps (Radio 1)

“Als iemand een klap uitdeelt wordt alles stilgelegd en op dinsdagochtend om 09:30 uur zonder publiek uitgefeest. Schade wordt op daders verhaald en wie toch de fout in gaat krijgt een verenigingsverbod met meldplicht op het politiebureau. En de beelden van de dader én zijn acties worden op zondagavond om 19:00 uur uitgezonden door Studio Corps”.

Mijn nieuwe column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over problemen in de publieke gezondheidszorg (Radio 1)

“De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving concludeert dat de publieke gezondheidszorg zwak, wankel en te kwetsbaar is. AVROTROS overweegt dan ook om de publieke gezondheidszorg volgend jaar naar het Songfestival te sturen”.

Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

#Rvs #songfestival #volksgezondheid

Over de sigaretten van de 21e eeuw (Radio 1)

“Intussen heb ik voor de zekerheid wel alvast een deal met haar gesloten, net als vroeger met roken. Als het haar lukt om tot haar 18e geen mobiele telefoon aan te raken, krijgt ze van mij een slof sigaretten”.

Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over keuzes maken (Radio 1)

Dat is wel het knappe aan hoe het kabinet bezig is. Niemand is tevreden, uit alle hoeken begint wanhopig te klinken: “Kies gewoon! Doe iets! Asfalteer de Veluwe, brand alle boerderijen af, bulldozer het hele land leeg en begin gewoon helemaal opnieuw. Geef Nederland terug aan de Noordzee of aan de familie Meiland. Het maakt niet uit, maar kies iets en ga ervoor! 

Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over de geloofwaardigheid van de politiek (Radio 1)

Ja, de industrie aanpakken. Misschien is dat precies wat we nodig hebben. De grote fabrieken en industrieterreinen vervangen door boerderijen. Dan zou het inderdaad op heel veel fronten wel eens beter kunnen gaan. Misschien kan het kabinet daar eens over gaan BBBabbelen.

Dan weten we meteen of de BBB er is voor de industrie of voor de boeren. En dan hebben de verkiezingen inderdaad toch weer een heleboel duidelijk gemaakt.

Mijn column voor de Nieuws BV op NPO Radio 1.

 

Over de Provinciale Statenverkiezingen (Radio 1)

“Uiteindelijk concludeerde ik gisteravond toen ik de tv uitzette, dat je vaak eigenlijk geen idee hebt waar je nou precies op stemt. Zo gaat vandaag de BBB tientallen zetels binnenhalen, terwijl we ook van die partij nog heel veel dingen niet weten”.

Mijn column voor de Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over TikTokkende ambtenaren (Radio 1)

“Begrijp me goed, ik vind het dus een prima plan om ambtenaren geen TikTok te laten gebruiken. Al was het maar omdat ik het zonde van mijn belastinggeld vind als ze op de plee naar debiele dansjes zitten te kijken terwijl er in Groningen nog toeslagenouders in een verzakte woning stikstof zitten in te ademen.”

Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over de motie rechtszaken (Radio 1)

Als je als staat een aantal rechtszaken verliest, kan je twee dingen doen: alsnog beleid maken of gewoon de rechtsgang belemmeren.

Het enige wat de rechter steeds doet is de politiek houden aan de afspraken die zij zelf hebben gemaakt.

 

Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

 

#motie #rechtzaken #stikstofbeleid #column

Over de aankomende verkiezingen (Radio 1)

13 maart vindt de Klassieker onder de debatten plaats: Rutte in debat met Wilders. 

“Het droevige aan dit affiche is niet alleen dat we al twintig jaar naar dezelfde twee mannen zitten te kijken, die allebei toch ruimschoots de kans hebben gehad iets aan een oplossing bij te dragen. Qua geloofwaardigheid is dit debat te vergelijken met een discussie tussen de bazen van Shell en Tata Steel over milieuproblemen”.  

Mijn column voor De Nieuws BV  op NPO Radio 1

#verkiezingen #pieterderks #Rutte #Wilders

Over de discussie Pim Lammers (Radio 1)

Er was een heftige discussie over de dichter van de Kinderboekenweek, Pim Lammers. Hij trok zich na doodsbedreigingen terug.

“We kunnen doen alsof alleen schrijvers viespeuken zijn die seks en kinderen niet gescheiden kunnen houden, maar heel eerlijk, K3 heeft de seksuele moraal van mijn kinderen meer schade toegebracht dan de gedichten van Pim Lammers ooit voor elkaar kunnen krijgen”.

Mijn column voor de Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over verkiezingsspotjes (Radio 1)

De verkiezingsspotjes zijn weer overal te zien en te horen. Afgelopen weken was er een heel cryptisch spotje te horen. Maar van wie zijn die spotjes? Daarvoor moet je toch echt even naar de website. “De website zelf is trouwens wel hilarisch, want natuurlijk ben ik de stemwijzer gaan invullen. De eerste stelling was meteen een duivelsdilemma: ik vind dat Nederlands eten betaalbaar moet blijven voor iedereen. Ja of nee. Ik liep meteen vast. Wil ik dit? Of toch liever onbetaalbaar eten, alleen voor de elite?”

 

Mijn column voor de Nieuws BV op NPO Radio 1.

 

#stemmen #stemwijzer #column #pieterderks

Over de slimmigheidjes van de overheid (Radio 1)

En zo leiden strengere regels uiteindelijk tot meer stront en doet Nederland gewoon weer waar het goed in is: zichzelf op zoek naar de uitweg alleen maar dieper in de nesten werken. Dit land is een jongentje dat zijn hand in een zaagmachine steekt om zijn huiswerk niet te hoeven maken. En dan in het ziekenhuis met één arm glunderend tegen de verpleegster zegt: “Heb ik de juf mooi te pakken”.

Mijn column voor de Nieuws BV op NPO radio 1.

Over ChatGPT (Radio 1)

Niks mis met good old kennisoverdracht als je het mij vraagt. Maar ja, ik wil ook geen oude zeikerd worden. Je houdt het niet tegen. Dat wordt wel geprobeerd. Er is alweer een software om die ChatGPT te herkennen, maar die wordt dan weer omzeild door leerlingen die expres foutjes in die teksten stoppen. Wat goed nieuws is, want om bewust een fout te maken moet je ook weten hoe het wel hoort. Uiteindelijk leren ze er heus nog wel wat van.

Mijn column voor de Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over Boskalis die waarschuwt misschien te vertrekken uit NL (Radio 1)

Het nieuwe jaar is pas 11 dagen oud en er is alweer een hoop ellende bijgekomen. Soms heb ik het idee dat ik per ongeluk een krant van 100 jaar geleden open sla. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over eendenslachterij in Ermelo (Radio 1)

Het zou mij niks verbazen als de gemeenteraad van Ermelo zich uiteindelijk laat chanteren om toch maar akkoord te gaan met die vergunning, want dat is hoe het helaas vaak werkt bij koekjesfabrieken, vliegvelden of eendenslachterijen. Grote bek, schijt aan de regels, dure advocaten, instanties in de binnenzak en nooit te beroerd voor een potje bedreigen of chanteren. Hoe dan ook, een spannende tijd voor de mensen die één van die eenentwintig nieuwbouwhuizen hebben gekocht. Bij zo’n gloednieuw huis kan het zomaar zijn dat de dakgoot bij oplevering twee centimeter te ver naar buiten uitsteekt. En daar krijg je meestal een heleboel gezeik mee.

Mijn nieuwe column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1

Over kerstbomen (Radio 1)

Geen kerstboom zetten is immers nog altijd beter dan wel een boom zetten toch? Of was ik mezelf nou smoesjes aan het vertellen. Waarom vind ik die boom eigenlijk überhaupt zo belangrijk? Laten we eerlijk wezen, het is een krankzinnig ritueel. Een boom met lampjes die langzaam dood gaat in je woonkamer. Alleen maar omdat wij mensen, het blijkbaar heel gezellig vinden iets stervende in huis te hebben staan.

Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1

Over het noodpakket (Radio 1)

Het is mij opgevallen dat er één ding is waar Nederlanders ook ontzettend veel waarde aan hechten. En daarom is mijn advies: zorg in je noodpakket voor een OneLove-speldje.  Het hoeft geen armband te zijn, een speldje is genoeg, maar je kunt als Nederlander eigenlijk niet meer zonder worden gezien. Het was daarom even spannend gisteren, maar minister Helder is uiteindelijk toch gezien met het OneLove-speldje. Wat het natuurlijk lekker Hollands maakt, is het formaat van dat ding. Dit is precies wie wij zijn. Een grote bek, klein regenbooghartje, vóór gelijke rechten, maar ook vóór vloeibaar gas. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over de discussie tussen Simons en Yesilgöz (Radio 1)

De grap is natuurlijk: niemand had gezegd dat de politie al tientallen jaren achter mensen aan gaat. De vraag was, hoe het kan dat het al elf jaar niet lukt om demonstranten veilig hun punt te laten maken. En door er zo’n karikatuur van te maken dwingt deze minister ons tot één conclusie: Sylvana Simons brengt haar argumenten met emotie, die minister brengt emoties zonder argumenten. Jammer, want je gunt alle capabele mensen bij de politie een minister die de rotte appels eruit vist. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1:

Over de asielwet (Radio 1)

Er blijft maar een mogelijkheid over. Zorgen dat mensen niet meer hoeven te vluchten. Zorgen dat er geen oorlog is, geen klimaatrampen, geen dictators, geen hongersnood, geen onderdrukking, geen mensenhandel, geen armoede, geen terreur. Nergens meer op de hele wereld. Het is een krankzinnig ambitieus streven, maar het is de enige manier waarop je de belofte kan doen die Mark Rutte gedaan heeft. Anders zou het namelijk gewoon een goedkope leugen zijn om zich onder een acuut probleem uit te lullen en de consequenties met loze beloftes voor zich uit te schuiven. En is dat hoe we Rutte kennen…? Oké, ja. Maar mensen kunnen veranderen. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Voorstellingen

pieter derks header voorstellingen