Columns

columns pieter derks

Pieter Derks over de formatie

“Het probleem van dit land is niet nareis op nareis, het is leugen op leugen. Wat suggesties voor informateur Kim Putters, om de formatie een beetje te versnellen.”

Pieter Derks over asielzoekers

“Tralies en verplicht binnenblijven, maar een procesbeschikbaarheidslocatie voor asielzoekers is volgens Yeşilgöz geen gevangenis.”

Pieter Derks over technologie

“Technologie kan ons helpen, maar alleen als we zelf kunnen bepalen hoever we daarin willen gaan. Het wordt heel vaak gebruikt voor dingen waar het eerst niet voor bedoeld leek.”

Pieter Derks over Mona Keijzer

“Het westen van Oekraïne is naar mijn smaak redelijk stabiel’ zei BBB-premierskandidaat Mona Keijzer. “Als het om stabiel gaat is de smaak van Mona Keijzer misschien wat excentriek te noemen.”

Pieter Derks over teleurstelling bij verkiezingen

“Verkiezingen veroorzaken eigenlijk altijd teleurstelling waarin de kiezer vaak teleurgesteld achterblijft. Dat is natuurlijk ook de bedoeling: veel partijen zijn juist gebaat bij onopgeloste problemen, anders hebben ze niks om woedend tegen tekeer te gaan.”

Pieter Derks over wetgeving

“Extinction Rebellion een criminele organisatie noemen lijkt mij een riskante strategie. Als we iedereen die de wet omzeilt een criminele organisatie noemen, wat blijft er dan nog over van de BV Nederland?”

Pieter Derks over vergrijzing

“We komen straks mensen tekort. Mensen hebben allerlei redenen om wel of juist geen kinderen te willen, maar ik ken niemand die verwekt is voor de concurrentiekracht.”

Pieter Derks over het nieuwe jaar

“Het is bijna 2024, maar ik houd mijn hart vast. Je zou denken dat we onze portie terreur, oorlog, en imploderende onderzeeërs wel hebben gehad, maar er lijkt geen limiet meer te zitten op wat er aan krankzinnig nieuws in een jaar gaat.”

Pieter Derks over regeren

“Regeren wordt ernstig overschat. De suggestie is dat als een land niet geregeerd wordt de boel stilvalt en problemen niet worden opgelost. Laat dat nou precies zijn waar opeenvolgende kabinetten de afgelopen jaren druk mee zijn geweest.”

Pieter Derks over centrumrechts in de politiek

“Een rechts kabinet met PVV, VVD, BBB en NSC werd in sommige kringen ‘centrumrechts’ genoemd. Om het perspectief even duidelijk te houden: als dit centrumrechts is dan is Den Helder een stad in het midden van ons land…”

“Verkiezingsdag is een mooie dag totdat de stemmen geteld worden. Elke Nederlander zit vanavond met het gevoel dat de rest van Nederland het weer voor een kleine weldenkende minderheid verpest heeft.”

Nederlanders houden niet van politiek

“Nederlanders houden niet van politiek. We zijn een nuchter volk. Wij stemmen waarschijnlijk gewoon weer op de neoliberale kapitaaldrammers die hun radicalisme het best weten te verstoppen.”

Pieter Derks over milieuvervuilers

“Dat een schonere wereld geld gaat kosten, is wel duidelijk. De vervuiler betaalt, een populair zinnetje in partijprogramma’s, is eigenlijk zelden maar realiteit.”

Pieter Derks over Het Westen

“De westerse landen zijn zelf ook zeker niet consequent. Na de ene oorlogsmisdaad hoor je – terecht – statements over sancties, na de andere hoor je mompelen over het onthouden van stemmen omdat stoppen met schieten niet de manier is om schieten te stoppen.”

Pieter Derks over Pieter Omtzigt

“Pieter Omtzigt is een verdomd briljante mediastrateeg. Zijn belangrijkste troef is natuurlijk altijd je huiswerk te laat komen inleveren, zodat de hele klas naar je kijkt.”

Pieter Derks over geweld

“Proportioneel geweld, volstrekt onduidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Hoeveel scholen mag je bombarderen in ruil voor een raketaanval? Hoeveel dode kinderen staan er tegenover hoeveel dode kinderen? Tellen we de score in mensenlevens of in liters bloed?”

Pieter Derks over voetbal

“Die malloten met bivakmutsen zijn maar de helft van het probleem dat voetbal heet. De andere helft draagt een pak en een stropdas en sloopt minstens zo veel. Ze doen het alleen wat onzichtbaarder, slimmer en ongrijpbaarder.”

Pieter Derks over het Openbaar Vervoer

“Wat als we het OV gratis maken? Het kost om en nabij 4 miljard euro per jaar. Dat klinkt duur, maar dat is nog geen tien procent van wat we nu elk jaar aan fossiele brandstofvoordeeltjes kwijt zijn.”

Pieter Derks over de veiligheid van onze kinderen

“Alle kinderen die zich in een gevaarlijke situatie bevinden melden we aan bij Veilig Thuis. Dat zijn gezien de verwachte weersextremen, voedseltekorten en ontheemden álle kinderen in Nederland.”

Pieter Derks over marktdenken

“We verzuipen langzaam in een eenvormige brij van marketingconcepten die elkaar blijven kopiëren. Ook de politiek is al lang geleden begonnen aan het marktdenken en kiezersonderzoek, met dezelfde gekmakende eenheidsworst tot gevolg.”

Is Wopke Hoekstra de nieuwe klimaatpaus waar we op zitten te wachten?

“Is Wopke Hoekstra de nieuwe klimaatpaus waar we op zitten te wachten? Zijn verleden bij Shell lijkt me niet eens een probleem, maar dat is juist zo verontrustend. Wopke is een beroepsbestuurder die zich overal kan inzetten, maar enige affiniteit met wat je bestuurt lijkt mij ook best handig…” Mijn column voor @denieuwsbv op @nporadio1.
#PieterDerks #NPORadio1 #denieuwsbv

Over wie gaat onze volgende premier worden?

“Caroline wil best premier worden en ze heeft al wat mensen gepolst voor ministersposten. Geruchten gaan dat ze burgemeester Jager, de man die de wolf in Wapse liet doodschieten, als minister van Justitie op het oog heeft.”

Pieter Derks ziet innovatie als oplossing

Over innovatie als oplossing. “En we willen een demonstratie. Ik wil Adema zien schijten op een stalvloer terwijl Sjaak van der Tak eronder ligt – en hij moet er brandschoon onder vandaan komen.” (Radio 1)

Over plastic wegwerpverpakkingen

“Ik hoop dat ik ernaast zit, dat dit een fantastische maatregel blijkt te zijn en dat we minder plastic gaan gebruiken met z’n allen, want eigenlijk is het een beetje gênant dat we nu zo druk zijn met de verpakking. Terwijl wat in die bakjes zit, daar durft geen beleidsmaker nog de vingers aan te branden. Heel fijn hoor, dat de McDonald’s geen plastic rietjes meer gebruikt, maar er ligt nog wel een paar kilo ontbossing op de grillplaat.”

Bio

pieter derks head6