Columns

columns pieter derks

Over de slimmigheidjes van de overheid (Radio 1)

En zo leiden strengere regels uiteindelijk tot meer stront en doet Nederland gewoon weer waar het goed in is: zichzelf op zoek naar de uitweg alleen maar dieper in de nesten werken. Dit land is een jongentje dat zijn hand in een zaagmachine steekt om zijn huiswerk niet te hoeven maken. En dan in het ziekenhuis met één arm glunderend tegen de verpleegster zegt: “Heb ik de juf mooi te pakken”.

Mijn column voor de Nieuws BV op NPO radio 1.

Over ChatGPT (Radio 1)

Niks mis met good old kennisoverdracht als je het mij vraagt. Maar ja, ik wil ook geen oude zeikerd worden. Je houdt het niet tegen. Dat wordt wel geprobeerd. Er is alweer een software om die ChatGPT te herkennen, maar die wordt dan weer omzeild door leerlingen die expres foutjes in die teksten stoppen. Wat goed nieuws is, want om bewust een fout te maken moet je ook weten hoe het wel hoort. Uiteindelijk leren ze er heus nog wel wat van.

Mijn column voor de Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over Boskalis die waarschuwt misschien te vertrekken uit NL (Radio 1)

Het nieuwe jaar is pas 11 dagen oud en er is alweer een hoop ellende bijgekomen. Soms heb ik het idee dat ik per ongeluk een krant van 100 jaar geleden open sla. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over eendenslachterij in Ermelo (Radio 1)

Het zou mij niks verbazen als de gemeenteraad van Ermelo zich uiteindelijk laat chanteren om toch maar akkoord te gaan met die vergunning, want dat is hoe het helaas vaak werkt bij koekjesfabrieken, vliegvelden of eendenslachterijen. Grote bek, schijt aan de regels, dure advocaten, instanties in de binnenzak en nooit te beroerd voor een potje bedreigen of chanteren. Hoe dan ook, een spannende tijd voor de mensen die één van die eenentwintig nieuwbouwhuizen hebben gekocht. Bij zo’n gloednieuw huis kan het zomaar zijn dat de dakgoot bij oplevering twee centimeter te ver naar buiten uitsteekt. En daar krijg je meestal een heleboel gezeik mee.

Mijn nieuwe column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1

Over kerstbomen (Radio 1)

Geen kerstboom zetten is immers nog altijd beter dan wel een boom zetten toch? Of was ik mezelf nou smoesjes aan het vertellen. Waarom vind ik die boom eigenlijk überhaupt zo belangrijk? Laten we eerlijk wezen, het is een krankzinnig ritueel. Een boom met lampjes die langzaam dood gaat in je woonkamer. Alleen maar omdat wij mensen, het blijkbaar heel gezellig vinden iets stervende in huis te hebben staan.

Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1

Over het noodpakket (Radio 1)

Het is mij opgevallen dat er één ding is waar Nederlanders ook ontzettend veel waarde aan hechten. En daarom is mijn advies: zorg in je noodpakket voor een OneLove-speldje.  Het hoeft geen armband te zijn, een speldje is genoeg, maar je kunt als Nederlander eigenlijk niet meer zonder worden gezien. Het was daarom even spannend gisteren, maar minister Helder is uiteindelijk toch gezien met het OneLove-speldje. Wat het natuurlijk lekker Hollands maakt, is het formaat van dat ding. Dit is precies wie wij zijn. Een grote bek, klein regenbooghartje, vóór gelijke rechten, maar ook vóór vloeibaar gas. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over de discussie tussen Simons en Yesilgöz (Radio 1)

De grap is natuurlijk: niemand had gezegd dat de politie al tientallen jaren achter mensen aan gaat. De vraag was, hoe het kan dat het al elf jaar niet lukt om demonstranten veilig hun punt te laten maken. En door er zo’n karikatuur van te maken dwingt deze minister ons tot één conclusie: Sylvana Simons brengt haar argumenten met emotie, die minister brengt emoties zonder argumenten. Jammer, want je gunt alle capabele mensen bij de politie een minister die de rotte appels eruit vist. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1:

Over de asielwet (Radio 1)

Er blijft maar een mogelijkheid over. Zorgen dat mensen niet meer hoeven te vluchten. Zorgen dat er geen oorlog is, geen klimaatrampen, geen dictators, geen hongersnood, geen onderdrukking, geen mensenhandel, geen armoede, geen terreur. Nergens meer op de hele wereld. Het is een krankzinnig ambitieus streven, maar het is de enige manier waarop je de belofte kan doen die Mark Rutte gedaan heeft. Anders zou het namelijk gewoon een goedkope leugen zijn om zich onder een acuut probleem uit te lullen en de consequenties met loze beloftes voor zich uit te schuiven. En is dat hoe we Rutte kennen…? Oké, ja. Maar mensen kunnen veranderen. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over wolven paintball (Radio 1)

De wolf in De Hoge Veluwe moet angstiger worden voor de mens. De oplossing is paintballen tegen de wolf. Maar is dit wel de beste methode? Misschien moeten we de rollen een keer omdraaien. Dat we de wolf een rondleiding geven door onze habitat. Een rondje over de Zuidas om naar de geldwolven te kijken, een rondje door Den-Haag om wat valse streken te zien en natuurlijk even langs de Jumbo, voor een dikke oranje middelvinger naar alle arbeiders die zich voor een voetbaltoernooitje hebben doodgewerkt. Dan snapt hij hopelijk heel snel wat hij moet snappen: de mens is een soort waar je maar beter heel ver bij uit de buurt kan blijven…

Over milieuactivisten (Radio 1)

Het is natuurlijk waar. Jezelf vastlijmen aan een talkshowtafel is niet de beste manier om iets aan het klimaat te doen. De allerbeste manier is onszelf losrukken van het systeem.

Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Wie stuurt Nederland naar het WK voetbal in Qatar? (Radio 1)

Nederland stuurt een delegatie naar het WK Voetbal Qatar. Maar wie is geschikt om te gaan? Wat we zoeken is een seksloze, non-alcoholische vrijgezel die niet al te veel luidruchtige principes heeft. Dan is de enige vraag nog: Gaan we dan ook een statement maken? Het zou toch prachtig zijn als dan op zijn minst iemand duidelijk maakt dat Nederland wel degelijk principes heeft. Dat wij staan voor mensenrechten zolang ze niet ten koste gaan van de gastprijs. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over het nationaliseren van de energievoorziening (Radio 1)

Pieter Derks vraagt zich af of de energievoorziening niet efficiënter geregeld kan worden.

De markt, dat is dat ding waar winst altijd naar aandeelhouders gaat en bij verlies de staat opvallend vaak mag lappen. Of zoals nu bij de energiebedrijven, allebei te gelijk. Wij betalen samen de winst van de aandeelhouders. Dus voor wie nationaliseren een communistisch doelscenario vindt, het is eigenlijk zakelijk gezien op dit moment ook een hele goede diepte-investering. Maar ik heb makkelijk praten natuurlijk, want bij mij ligt er al een gloednieuwe gasleiding. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over wachten op Remkes (Radio 1)

We zijn in een surrealistisch toneelstuk beland. ‘Wachten op Remkes’ heet het. Laten we ophouden met dingen als verkiezingen en kamerdebatten, het is verspilde tijd. Uiteindelijk komt het maar op één ding neer: uitkijken naar het moment dat hij opnieuw aan ons verschijnt. Mijn column voor de Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over écht preppen (Radio 1)

Beleid maken en dat dan lekker doortastend uitvoeren, dat is pas preppen. Dus de enige vraag is nu: kan iemand in een land met notabene een watermanager als koning in godsnaam de waterleiding nemen. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over een gebrek aan visie (Radio 1)

Dat is waar ik naar snak. Een vergezicht. Een plan. Een groter plaatje. Een idee. Maar ik vrees dat we op dit moment niemand hebben die zo ver kan kijken. Dat is nu eenmaal wat een gebrek aan visie met je doet. Uiteindelijk raak je bijziend. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over een falende overheid (Radio 1)

De inspectie op de Jeugdzorg gooit het bijltje erbij neer. Ze hebben een brief geschreven waarin ze uitleggen dat het geen zin heeft om toezicht te houden op instellingen en zorgaanbieders als de overheid zo opzichtig faalt in haar taken. De wachtlijsten zijn inmiddels zo lang dat degene die eindelijk aan de beurt zijn voor jeugdzorg niet meer in aanmerking komen voor jeugdzorg omdat ze al in het bejaardenhuis zitten.

Over perspectiefbrieven (Radio 1)

Waarom krijgen alleen de boeren een perspectiefbrief? Alsof zij de enige zijn die daar behoefte aan hebben. De wereld staat in de fik, de rivieren staan droog en de energieprijzen stijgen. De mensen snakken naar perspectief. Ik ben bang dat als we echt kritisch gaan worden op perspectiefbrieven, het hele kabinet binnen no time z’n biezen kan pakken. De ministers van wonen, financiën, asielzaken en klimaat kunnen bij voorbaat al inpakken. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over het probleem bij de wortels aanpakken (Radio 1)

Als je mensen wilt ontmoedigen dan moet je dat grondig doen. Waarom bestaat Ter Apel eigenlijk überhaupt? Zo maak je het wel heel makkelijk om hierheen te komen. Een aanmeldcentrum neerzetten in een daadwerkelijk bestaand dorp met een bushalte. Laten we een plek verzinnen. We noemen het Ter Ug Naar Je Land. Kijk, dat is een probleem echt bij de wortels aanpakken. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over lichtjaren (Radio 1)

Wat zou het handig zijn als iemand een telescoop kan lanceren dat op de aarde gericht staat. En dan niet miljarden lichtjaren ver weg, maar een lichtjaartje of vijf. Dat we altijd even terug kunnen spoelen. Dat we geen jaren slepend proces van Kamervragen en Wob-verzoeken door hoeven om de hele beerput van het toeslagenschandaal open te krijgen. Maar gewoon kunnen zien welke ambtenaren op welke computer welk leven zaten te slopen. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over trekkerbezit (radio 1)

We moeten het hebben over een gevoelig onderwerp. Iets dat raakt aan de fundamenten van ons land, maar waar we na een week vol incidenten niet meer over kunnen zwijgen: trekkerbezit. Na het omploegen van een beschermd natuurgebied, het inrijden op agenten en het op de snelweg gooien van brandende hooibalen is de vraag: is het in Nederland niet veel te makkelijk om aan een trekker te komen? Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over oud nieuws (Radio 1)

Het opvallendste nieuws van dit moment is dat er eigenlijk alleen maar oud nieuws is. In Den Haag begonnen de verhoren in de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Een dossier dat al tientallen jaren loopt. De bureaucratische muur is het enige bouwwerk in Groningen dat altijd recht overeind blijft staan. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over een van de grootste politieke successen (Radio 1)

Het asielbeleid is een van de grootste politieke successen van de afgelopen decennia. Asielzoekers die buiten slapen, op stoelen in de hal of in provisorische tenten. Er zijn politici die hier alleen maar van konden dromen. Er is jarenlang keihard aan gewerkt om dit punt te bereiken. Eigenlijk is dit een prachtig inspirerend voorbeeld. Als je iets echt met heel je hart wil en iedereen zich daar eensgezind voor inzet dan kun je het samen voor elkaar krijgen. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1

Over juist meer boeren (Radio 1)

Wat dit land juist nodig heeft zijn meer boeren. Kleinere boeren die fatsoenlijk betaald krijgen en boeren die eten maken, écht eten. Nu is 80% van wat op de akkers groeit gewoon veevoer dat in de koeien gaat die geëxporteerd worden. Hup kabinet, nu de schouders eronder. Want we hebben nu stikstofbeleid, gefeliciteerd daarmee, nu alleen nog landbouwbeleid. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Over een historisch akkoord van de EU (Radio 1)

Deze week liet de EU eindelijk zijn tanden zien. Het 27-koppige monster bijt dan toch nog van zich af. Een historisch akkoord: vanaf 2024 moeten alle apparaten met hetzelfde stekkertje op te laden zijn. Het is een beetje een droevige gedachte, maar ik vrees dat we daar al heel erg blij mee moeten zijn. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Voorstellingen

pieter derks header voorstellingen