Columns

columns pieter derks

Pieter Derks over achteruitgang

“We zijn terug bij af. Een kabinet met de PVV erin dat de maximumsnelheid naar 130 wil verhogen, dat is vintage 2010, net als Wilders die twittert dat er te veel asielzoekers zijn, en bedrijven die klagen over het vestigingsbeleid.”

Pieter Derks over buy now, pay later

Jongeren kopen steeds vaker op de pof en shoppen zich zo in de schulden. Buy Now, Pay Later is de officiële term, BNPL, of in goed Nederlands: koop nu, betaal je later helemaal de tyfus aan rente en incassokosten.”

Pieter Derks over macht van bedrijven op overheid

“Investeren in woningen en OV is geweldig, maar de aanleiding is pijnlijk. Als hele regio’s jarenlang waarschuwen dat de boel achteruitgaat, is het heel ingewikkeld om daar wat aan te doen, maar voor een klagend bedrijf wordt een compleet actieplan opgetuigd.”

Pieter Derks over mensenvirussen

“Terwijl wij ons druk maken over een vogelgriep of een vleermuizenvirus zijn die beesten met heel andere dingen bezig. Namelijk: hoe vermijden we mensenkwaaltjes? Logisch ook, want ik kan me voorstellen dat ze met angst en beven naar ons kijken.”

Pieter Derks over dierenwelzijn

“Biggetjes kunnen zich troosten met de gedachte dat ze niet de enigen zijn die een offer brengen voor dit kabinet. Wilders deed afstand van het premierschap en ik ken speenvarkens die hun lot zwijgzamer ondergingen dan de grote, blonde leider.”

Pieter Derks over de Europese Natuurherstelwet

“De Europese natuurherstelwet zou een reden kunnen zijn om je kapot te schamen en als de sodemieter de kwaliteit van je natuur, je water, je lucht en je bodem op orde te krijgen. Maar je kan natuurlijk ook zeggen: de natuur staat ook op Netflix, dan ga je daar maar lekker kijken.”

Pieter Derks over het luchtalarm

“Het is ineens je eigen verantwoordelijkheid om gewaarschuwd te worden in noodsituaties. Dat past bij hoe de afgelopen jaren talloze publieke voorzieningen naar de getver zijn geholpen onder het mom van eigen verantwoordelijkheid.”

Pieter Derks over te dure treinkaartjes

“Hoe komen we uit de spiraal van te weinig reizigers, duurdere kaartjes, nog minder reizigers, en nog duurdere kaartjes? Als je van Eindhoven naar Groningen moet lijkt het vliegtuig een steeds aantrekkelijkere optie.”

Pieter Derks over de formatie

“Het probleem van dit land is niet nareis op nareis, het is leugen op leugen. Wat suggesties voor informateur Kim Putters, om de formatie een beetje te versnellen.”

Pieter Derks over asielzoekers

“Tralies en verplicht binnenblijven, maar een procesbeschikbaarheidslocatie voor asielzoekers is volgens Yeşilgöz geen gevangenis.”

Pieter Derks over technologie

“Technologie kan ons helpen, maar alleen als we zelf kunnen bepalen hoever we daarin willen gaan. Het wordt heel vaak gebruikt voor dingen waar het eerst niet voor bedoeld leek.”

Pieter Derks over Mona Keijzer

“Het westen van Oekraïne is naar mijn smaak redelijk stabiel’ zei BBB-premierskandidaat Mona Keijzer. “Als het om stabiel gaat is de smaak van Mona Keijzer misschien wat excentriek te noemen.”

Pieter Derks over teleurstelling bij verkiezingen

“Verkiezingen veroorzaken eigenlijk altijd teleurstelling waarin de kiezer vaak teleurgesteld achterblijft. Dat is natuurlijk ook de bedoeling: veel partijen zijn juist gebaat bij onopgeloste problemen, anders hebben ze niks om woedend tegen tekeer te gaan.”

Pieter Derks over wetgeving

“Extinction Rebellion een criminele organisatie noemen lijkt mij een riskante strategie. Als we iedereen die de wet omzeilt een criminele organisatie noemen, wat blijft er dan nog over van de BV Nederland?”

Pieter Derks over vergrijzing

“We komen straks mensen tekort. Mensen hebben allerlei redenen om wel of juist geen kinderen te willen, maar ik ken niemand die verwekt is voor de concurrentiekracht.”

Pieter Derks over het nieuwe jaar

“Het is bijna 2024, maar ik houd mijn hart vast. Je zou denken dat we onze portie terreur, oorlog, en imploderende onderzeeërs wel hebben gehad, maar er lijkt geen limiet meer te zitten op wat er aan krankzinnig nieuws in een jaar gaat.”

Pieter Derks over regeren

“Regeren wordt ernstig overschat. De suggestie is dat als een land niet geregeerd wordt de boel stilvalt en problemen niet worden opgelost. Laat dat nou precies zijn waar opeenvolgende kabinetten de afgelopen jaren druk mee zijn geweest.”

Pieter Derks over centrumrechts in de politiek

“Een rechts kabinet met PVV, VVD, BBB en NSC werd in sommige kringen ‘centrumrechts’ genoemd. Om het perspectief even duidelijk te houden: als dit centrumrechts is dan is Den Helder een stad in het midden van ons land…”

“Verkiezingsdag is een mooie dag totdat de stemmen geteld worden. Elke Nederlander zit vanavond met het gevoel dat de rest van Nederland het weer voor een kleine weldenkende minderheid verpest heeft.”

Nederlanders houden niet van politiek

“Nederlanders houden niet van politiek. We zijn een nuchter volk. Wij stemmen waarschijnlijk gewoon weer op de neoliberale kapitaaldrammers die hun radicalisme het best weten te verstoppen.”

Pieter Derks over milieuvervuilers

“Dat een schonere wereld geld gaat kosten, is wel duidelijk. De vervuiler betaalt, een populair zinnetje in partijprogramma’s, is eigenlijk zelden maar realiteit.”

Pieter Derks over Het Westen

“De westerse landen zijn zelf ook zeker niet consequent. Na de ene oorlogsmisdaad hoor je – terecht – statements over sancties, na de andere hoor je mompelen over het onthouden van stemmen omdat stoppen met schieten niet de manier is om schieten te stoppen.”

Pieter Derks over Pieter Omtzigt

“Pieter Omtzigt is een verdomd briljante mediastrateeg. Zijn belangrijkste troef is natuurlijk altijd je huiswerk te laat komen inleveren, zodat de hele klas naar je kijkt.”

Pieter Derks over geweld

“Proportioneel geweld, volstrekt onduidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Hoeveel scholen mag je bombarderen in ruil voor een raketaanval? Hoeveel dode kinderen staan er tegenover hoeveel dode kinderen? Tellen we de score in mensenlevens of in liters bloed?”

Bio

pieter derks head6